It's just Polish language extension.

Kompatybilne z BetÄ… 10 Flarum! / Flarum Beta 10 compatible!

Witajcie! / Welcome!

PL Nareszcie udało mi się stworzyć polską paczkę językową. Wszystkie inne polskie rozszerzenia są przestarzałe i po prostu nie działają - myślę więc, że moje własne rozszerzenie przyda się choćby kilku osobom. Paczkę tworzyłem głównie w zamyśle własnego forum, więc tłumaczenia powinny być wysokiej jakości. 🙂

AKTUALIZACJA: Rozszerzenie powraca po latach porzucenia, tym razem w wersji dla Bety 9 Flarum!

EN I finally succeeded in releasing the Polish language package. All other Polish extensions are outdated and simply doesn't work - so I think that my own extension will do the trick, and help at least few people. I was creating this package thinking mainly of my own forum - that's why translations should represent high quality.

UPDATE: Extension comes back after years of abandonment, now for Flarum Beta 9!

Polish Language Extension

Latest Stable Version Packagist PackagistMonthly GitHub license
PL Polska paczka językowa Flarum. Zawiera:

• Wszystkie tÅ‚umaczenia forum,
  • TÅ‚umaczenia panelu administratora (ACP),
  • TÅ‚umaczenia wszystkich domyÅ›lnych rozszerzeÅ„ dostarczanych wraz z instalacjÄ… Flarum.
  • TÅ‚umaczenia wielu rozszerzeÅ„ spoÅ‚ecznoÅ›ci, z listÄ… na samym dole posta.

EN Polish language pack for Flarum. Contains:

• All forum translations,
  • Admin control panel (ACP) translations,
  • Translations of all default extensions provided with Flarum installation,
  • Translations of many community extensions, with list on the bottom of post.

Instalacja / Installing

composer require veriael/flarum-polish

Aktualizowanie / Updating

composer remove veriael/flarum-polish
composer require veriael/flarum-polish

Następnie wyłączyć i włączyć / then re-enable

WÅ‚Ä…czenie

Aby włączyć, wystarczy udać się do panelu administratora, po lewej kliknąć zakładkę "Extensions" i odnaleźć wśród innych rozszerzeń "Język Polski", po czym go zaznaczyć.

Możemy wybrać język polski z listy w prawym górnym rogu forum...

...albo ustawiamy język polski jako domyślny dla naszego forum:
Wchodzimy w "Podstawy", później znajdujemy "Domyślny język", wybieramy z listy "Język polski" i zatwierdzamy.

Przydatne linki

Znalazłeś jakiś błąd?

Napisz w poście pod spodem, a postaram się go jak najszybciej pozbyć.

Rozszerzenie zawiera tłumaczenia kilkudziesięciu rozszerzeń społeczności.

Aktualna lista:

Tłumaczenia najbardziej użytecznych rozszerzeń społeczności będą systematycznie dodawane. Jeśli masz jakąś propozycję rozszerzenia, napisz o niej proszę w tej dyskusji. 😉

Nie podpisuj siÄ™ pod mojÄ… pracÄ…!

Jestem jedynym autorem dostarczanych przeze mnie tłumaczeń i zabraniam osobom trzecim podpisywania się pod nimi jako twórca, bądź niewspominania mnie jako takowego, o czym stanowi też używana przeze mnie licencja.

Veriael changed the title to Język polski | Polish Language Extension .
    Veriael changed the title to Język polski [Polish Language Extension] .

Dzięki za kawał dobrej roboty ?

Thanks for good work ?

Sugestia: "Język polski" w wyborze języków według mnie nie wygląda najlepiej. Sugerowałbym po prostu "Polski" (tak jak mamy np. "English", a nie "English language" ? )

Edit: kolejna sugestia: w widoku wątku po prawej stronie mamy np. 2 z 16 postu. Coś chyba nie tak. Sugerowałbym: post: 2 z 16

MateuszBieniek
      Dzięki za sugestie. ? "Język polski" cóż... Mnie odpowiada, ale faktycznie - potrafi przede wszystkim zabrać sporo za dużo miejsca w nagłówku. W nazwie rozszerzenia zostanie - w forumowej liście wyboru, będzie się od teraz nazywać tak jak prosiłeś - Polski.
      Jeśli mowa o drugiej sprawie - faktycznie jest to błąd. Co ciekawe, w pliku z tłumaczeniem są dwa warianty tej kwestii - byłem przekonany, że chodziło o liczbę pojedyńczą i mnogą, ale nie... O liczby parzyste i nieparzyste. Dość niespotykane. ? Twoje tłumaczenie jest chyba jedynym sensownym, jakie można w tej sytuacji wdrożyć i tak się stało - można już aktualizować do wersji 1.0.3. Jeszcze raz dzięki za rady i cieszę się, że ci się podoba.

Po chwili używania kolejne sugestie:
      Oryginalny post po prawej stronie widoku dyskusji - angielskie OP ciężko tłumaczy się na polski - ja bym zamiast oryginalny post dał coś na styl "Pierwszy post", lub "Początek dyskusji".
      Śledź mi nie pasuje - w języku polskim troszkę źle się kojarzy. "Obserwuj" ("Obserwowane") jakoś bardziej mi podchodzi.
      Sterowanie w widoku profilu też brzmi nienaturalnie. Sugerowałbym "Akcje".

Pozdrowienia

MateuszBieniek
        Poprawione tak, jak zaproponowałeś, z jednym wyjątkiem. "Akcje" dość słabo prezentowało się na przycisku - zastąpiłem to słowo podobnym - "Opcje". Dzięki. ? Można aktualizować.

MateuszBieniek Chwilka.
        "Obserwuj" byłoby niepoprawną odmianą - zmieniłem na "Obserwujesz". Prawie nie wystaje i pasuje idealnie do reszty opcji.

Świetna robota, tyle co zacząłem robić swoje tłumaczenie na bazie wersji ang, już miałem nawet repo zrobione do tego celu i powierzchowne tłumaczenie ale skoro już jest to nie będę kopiował twojej pracy. Mam nadzieje, że będzie ono dalej rozwijane bo sam silnik zapowiada się naprawdę nieźle.

Fajnie, że i naszej polskiej społeczności tutaj nie zabraknie, tak trzymać ?

Co do samego tłumaczenia jest kilka niedoróbek "Allow tag editing" / "Custom" & "Restrict by Tag" w Panelu Adm > Uprawnienia:

Oraz niespolszczona do końca zakładka Tags.
        Natomiast od strony frontu wygląda to dość solidnie - jednie miałbym sugestie Like zamienić na "Lubie to" czy "Polub".

W widoku dyskusji można ewentualnie zmienić po wybraniu przycisku Obserwuj napis:
        "Dostań wiadomość email kiedy pojawią się nowe posty." na "Otrzymasz wiadomość email kiedy tylko pojawią się nowe posty.". No i przy linii czasu "Początek dyskusji" lekko dziwnie brzmi.

A jak sprawa wygląda z plikami językowymi powiadomień na maila? Dalej notyfikacje jakie przychodzą są po angielsku. W którym pliku można je znaleźć? Mógłbym się im przyjrzeć i przygotować brakujące tłumaczenie.

MateuszBieniek Hmm... Na pewno nie znajdują się w żadnym z plików obecnych aktualnie w rozszerzeniu. Poszukam w innych rozszerzeniach językowych wieczorem.

pr0way
            Faktycznie - nie zauważyłem braku w tłumaczeniu polubień, bo sam z owego rozszerzenia nie korzystam. Już poprawiam. Przetłumaczyłem także pominięte przeze mnie jakimś cudem linijki w rozszerzeniu z tagami - dzięki, że mi o tym przypomniałeś. Jeśli chodzi o opis opcji przy obserwowaniu - musi zostać tak, jak jest. Niestety tłumaczenie nie rozgranicza wersji po i przed zaobserwowaniem, więc w każdym przypadku byłoby nieidealnie.
            W każdym razie 1.0.5 już jest.
            ...albo i nie. Popełniłem jakiś błąd, naprawię wieczorem, póki co nie mam czasu. Jak na razie nie można aktualizować.

Można aktualizować do 1.0.5, poprawiłem to o czym pisałem wyżej.

22 days later

Wersja 1.0.6 już dostępna!

Poprawiono kilka błędów i dodano tłumaczenia 10 zewnętrznych rozszerzeń (stworzonych przez społeczność).
            Tym samym rozpoczynam tłumaczenie rozszerzeń innych niż te, dostarczane wraz z instalacją flarum.

Z chęcią rozważę każde propozycje dodania tłumaczeń innych rozszerzeń

composer update veriael/flarum-polish
            php flarum migrate
            php flarum cache:clear

Miłego korzystania. ?

Proponuje dodać tłumaczenie dla: Google reCaptcha, Secure HTTPS, Sitemap, Best answear, Discord widget, Gravatar - kilka niewielkich rozszerzeń, mało do tłumaczenia ale fajnie by było gdyby i to było widoczne w ojczystym języku. Poza tym bardzo dobra robota, tak trzymać!

pr0way
              Best answer jest już przetłumaczone, zapomniałem dopisać. ? Resztę dodam w pierwszej kolejności, najszybciej jak będę miał na to czas. Dzięki za wsparcie.

3 months later

Cóż, kawał dobrej roboty, mimo to zauważyłem brak spolszczenia w jednym miejscu (zapewne z powodu ostatniej aktualizacji), otóż w uprawnieniach jest nieprzetłumaczone "Sign up".