Polska paczka językowa dla Flarum

Latest Stable Version Latest Unstable Version License Total Downloads Monthly Downloads

Paczka zawiera tłumaczenia dla Flarum (kompatybilne z wersją 1.3.0 lub nowszą) oraz niemal wszystkich popularnych rozszerzeń. Pełna lista obsługiwanych rozszerzeń dostępna jest tutaj.

Instalacja

Rozszerzenie instalujemy za pomocÄ… Composera:

composer require flarum-lang/polish

Po czym w panelu admina włączamy rozszerzenie.

Aktualizacja

Aktualizacje instalujemy za pomocÄ… Composera:

composer update flarum-lang/polish

Lub aby wymusić najnowszą wersję (zalecane przy aktualizacji do nowej wersji Flarum — sprawdź wcześniej changelog, czy żadne z wykorzystywanych przez Ciebie rozszerzeń nie utraciło wsparcia):

Jeśli lubisz życie na krawędzi, możesz korzystać z wersji niestabilnej (może zawierać niezweryfikowane frazy zaproponowane przez społeczność):

composer require "flarum-lang/polish:1.x-dev"

Po aktualizacji czyścimy cache:

php flarum cache:clear

Migracja z rob006/flarum-lang-polish

Przy wydaniu wersji 1.0.0 paczka zmieniła nazwę z rob006/flarum-lang-polish na flarum-lang/polish. Jeśli korzystałeś wcześniej z rob006/flarum-lang-polish, musisz odinstalować starą paczkę i zainstalować nową:

composer remove rob006/flarum-lang-polish

Po czym w panelu admina włączamy nowe rozszerzenie.

Znalazłem błąd / Brakuje rozszerzenia X

Uwagi oraz błędy można zgłaszać na GitHubie lub na forum. Propozycje tłumaczeń można zgłaszać bezpośrednio korzystając z Weblate (wystarczy kliknąć status tłumaczenia na tej stronie, aby przejść do tłumaczenia danego rozszerzenia/komponentu).

Tłumaczenia można dostosowywać też na poziomie konkretnej instalacji forum. Stworzenie paczki językowej, która będzie odpowiadała każdemu, jest praktycznie niemożliwe. Zmiany specyficzne dla konkretnego forum lepiej ustawiać lokalnie — nie każda fraza jest na tyle uniwersalna, aby mogła znaleźć się w ogólnej paczce językowej.

Status tłumaczeń

Listę wspieranych rozszerzeń oraz stan tłumaczeń można znaleźć tutaj.

Credits

Paczka bazuje na rozszerzeniu stworzonym przez bepropl. Tworzona z udziałem społeczności jako część Kolektywu tłumaczeń Flarum.

Tłumaczenie dla Day.js pochodzi bezpośrednio ze źródła.

Tłumaczenie dla validation.yml bazuje na paczce językowej dla Laravela.

Oryginalny post BuzzY (twórcy tej dyskusji):

Cześć!

Podjąłem się zrobienia tłumaczenia, ponieważ wszystkie poprzednie są niekompatybilne z najnowszą wersją Flarum. Dodatkowo nic nie wróży temu aby zostały zaktualizowane. Trochę wersów zaczerpnąłem z tłumaczenia Veriaela które jest dostępne tutaj, ale nie jest kompatybilne z najnowszą wersją Flarum.

Tłumaczenie starałem się robić typowo pod siebie, niemniej jednak dobrze wiem, że wymaga ono jeszcze trochę pracy bo jest kilka tłumaczeń które mi nie odpowiadają, ale nie mogę się zdecydować w jakiej formie je zostawić.

Moja paczka językowa zawiera:

• TÅ‚umaczenie Flarum
  • TÅ‚umaczenie ACP
  • TÅ‚umaczenia domyÅ›lnych rozszerzeÅ„ Flarum
  • TÅ‚umaczenia kilku rozszerzeÅ„ spoÅ‚ecznoÅ›ci

Rozszerzenia znajdujÄ…ce siÄ™ w tej paczce:

Niektóre z rozszerzeń miały już swoje tłumaczenia na nasz język, niemniej jednak nie wszystkie zwroty mi odpowiadały, tak więc postanowiłem dodawać swoje propozycje które uważam za trochę lepsze.

Instalacja:
composer require rob006/flarum-lang-polish

Aktywacja:
Jeżeli paczkę mamy już zainstalowaną to udajemy się do panelu admina, a następnie do zakładki "Extensions". Wyszukujemy "Polski" i aktywujemy go.

Następnie udajemy się do zakładki "Dashboard" i klikamy w "Tools" i kolejno klikamy "Clear Cache".

Aby ustawić zainstalowany przez nas język na domyślny udajemy się do zakładki "Basics" i tam dokonujemy zmiany "Default Language" na Polski, jeżeli chcemy aby nasi użytkownicy mogli zmienić sobie język forum np. na angielski ( wszystko zależy od zainstalowanych języków ) to zaznaczamy opcję "Show language selector"

Podsumowanie
W wolnym czasie będę pracował nad tym tłumaczeniem - będę również starał się dodawać tłumaczenia popularnych rozszerzeń. Jestem otwarty na propozycje i współpracę gdyby pojawiły się zainteresowany osoby.

Jeżeli znalazłeś jakiś błąd to śmiało daj znać, nie jestem programistą i github jest dla mnie czarną magią, niemniej jednak człowiek uczy się całe życie.

Linki
https://github.com/rob006-software/flarum-lang-polish/

Na razie czekam jeszcze na aktualizację kilku pluginów (i na wolny czas...), ale niedługo będę się brał za aktualizację mojego forum do beta8 i wtedy na pewno pomogę. Dzięki!

8 days later

Witaj, rob006!
    Miło mi, iż zrobiłeś rozszerzenie w naszym języku, aczkolwiek widzę, że trochę rzeczy przekopiowałeś z innego rozszerzenia. Mniejsza o to. Chodzi mi o to, iż zrobiłeś ten sam błąd co @Veriael. Dni tygodnia zaczynają się od niedzieli, nie poniedziałku. Czy mógłbyś to zmienić oraz lokalizacje z Niemiec na Polskę?

[...]
    moment.locale('pl', {
      months : 'styczeń_luty_marzec_kwiecień_maj_czerwiec_lipiec_sierpień_wrzesień_październik_listopad_grudzień'.split('_'),
      monthsShort : 'sty._lut._mar._kwi._maj._cze._lip._sie._wrz._paź._lis._gru.'.split('_'),
      weekdays : 'niedziela_poniedziałek_wtorek_środa_czwartek_piątek_sobota'.split('_'),
      weekdaysShort : 'niedz._pon._wt._śr._czw._pt._sob.'.split('_'),
      weekdaysMin : 'Nd_Pn_Wt_Åšr_Cz_Pt_Sob'.split('_'),
      longDateFormat : {
    [...]

Tak jak napisałem w poprzednim poście, trochę rzeczy jest od Veriaela i kompletnie tego nie ukrywam. Jestem w chwili obecnej na sylwestrowym wypadzie, poprawię dopiero pod koniec przyszłego tygodnia.

a month later

No, nareszcie. 🙂 Cieszę się, że moje tłumaczenie do starszych wersji się na coś przydało. Powodzenia! Mam nadzieję, że nie zniknąłeś na dobre na tym sylwestrowym wypadzie. 😉

Cały czas jestem dostępny, ale githuba średnio ogarniam. Dojdzie kilka zmian w langu jeszcze to puszczę nowego release.

a month later

@BuzzY Rozwijasz jeszcze to rozszerzenie? Ostatnio stawiałem polskie forum na Flarum i mam sporo poprawek do twojego tłumaczenia. Ale nie wiem czy otwierać PR, czy lepiej opublikować swojego forka jako osobne rozszerzenie.

Bez urazy rob006, ale może lepiej będzie, jak rob006 zrobi osobne rozszerzenie.

Najlepiej jest jak jest jedno dobre rozszerzenie. Może nie mnóżmy ich, tylko połączmy siły przy rozwijaniu tego jednego?

Staszek Jestem za, dlatego wolę się upewnić jak wygląda sytuacja z tym rozszerzeniem. Na razie rozszerzenie wygląda na porzucone - mój prosty pull request wisi od tygodnia, a w repo na GitHubie wyłączony jest moduł Issues, więc nie ma nawet jak błędu zgłosić. Jeśli @BuzzY nie ma czasu albo chęci na rozwój tego rozszerzenia, to ja mogę przejąć rolę opiekuna dla tej paczki. Może nie będę jakoś aktywnie tłumaczył rozszerzeń, z których nie korzystam, ale myślę że bez problemu będę mógł poprawiać jakieś proste błędy i obsługiwać pull requesty, więc o ile społeczność będzie aktywna, to rozszerzenie powinno być regularnie aktualizowane.

W takim razie poczekałbym jeszcze kilka dni, a jeśli @BuzzY nie odpowie, to wtedy można zrobić nowe.

Ja kompletnie nie ogarniam githuba więc chętnie komuś kto to ogarnie przekaże pałeczkę, dla mnie nie ma żadnego problemu 🙂

23 days later

Koledzy ostatni wpis w tym temacie prawie miesiąc temu. Sprawa umarła? Jestem tutaj nowy i bardzo interesuję się wdrożeniem Falrum w swoim niewielkim zespole, ale polska wersja językowa jest dla mnie priorytetem.

Przecież jest polska wersja. BuzzY nawet zaakceptował ten pull request. A jak będzie potrzeba, to zadeklarował chęć przekazania komuś administracji nad wtyczką.

Staszek BuzzY nawet zaakceptował ten pull request

Pull request ciągle wisi. Chyba po prostu założę nową paczkę, tak będzie najprościej na dłuższą metę.

rob006 A, rzeczywiście, źle spojrzałem. Chyba rzeczywiście lepiej.

6 days later

rob006 Bardzo miło, że popchnąłeś dalej nasze narodowe tłumaczenie. Mam nadzieję, iż "przechwycisz pałeczkę" i dalej będziesz rozwijał swoje tłumaczenie. Proponuję, aby @BuzzY zedytował swój post i wyłączył pobieranie swojego rozszerzenia. Bądź, abyś stworzył własną dyskusję, a @BuzzY poprosił o zamknięcie tej.

Artuu Jeśli @BuzzY podmieni pierwszy post aby linkował do readme na GitHubie, to ja jestem za zostawieniem tego tematu. I tak wolałbym trzymać wszystkie informacje o rozszerzeniu na GitHubie i nie duplikować każdej zmiany w kilku miejscach, więc brak możliwości edycji pierwszego posta jest mi nawet na rękę. 😛

rob006 Informacje powinny być na forum, bo tu właśnie ludzie go szukają. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby zrobienie nowego tematu, żeby podążać za zasadą, jaka panuje na tym forum: jedno rozszerzenie - jeden wątek. Najlepiej jakby @BuzzY edytował swojego posta i napisał, że jest nowsza wersja podając link do nowego tematu.