Polska paczka językowa dla Flarum
Paczka zawiera tłumaczenia dla Flarum (kompatybilne z wersją 1.3.0
lub nowszą) oraz niemal wszystkich popularnych rozszerzeń. Pełna lista obsługiwanych rozszerzeń dostępna jest tutaj.
Instalacja
Rozszerzenie instalujemy za pomocą Composera:
composer require flarum-lang/polish
Po czym w panelu admina włączamy rozszerzenie.
Aktualizacja
Aktualizacje instalujemy za pomocą Composera:
composer update flarum-lang/polish
Lub aby wymusić najnowszą wersję (zalecane przy aktualizacji do nowej wersji Flarum — sprawdź wcześniej changelog, czy żadne z wykorzystywanych przez Ciebie rozszerzeń nie utraciło wsparcia):
Jeśli lubisz życie na krawędzi, możesz korzystać z wersji niestabilnej (może zawierać niezweryfikowane frazy zaproponowane przez społeczność):
composer require "flarum-lang/polish:1.x-dev"
Po aktualizacji czyścimy cache:
php flarum cache:clear
Migracja z rob006/flarum-lang-polish
Przy wydaniu wersji 1.0.0
paczka zmieniła nazwę z rob006/flarum-lang-polish
na flarum-lang/polish
. Jeśli korzystałeś wcześniej z rob006/flarum-lang-polish
, musisz odinstalować starą paczkę i zainstalować nową:
composer remove rob006/flarum-lang-polish
Po czym w panelu admina włączamy nowe rozszerzenie.
Znalazłem błąd / Brakuje rozszerzenia X
Uwagi oraz błędy można zgłaszać na GitHubie lub na forum. Propozycje tłumaczeń można zgłaszać bezpośrednio korzystając z Weblate (wystarczy kliknąć status tłumaczenia na tej stronie, aby przejść do tłumaczenia danego rozszerzenia/komponentu).
Status tłumaczeń
Listę wspieranych rozszerzeń oraz stan tłumaczeń można znaleźć tutaj.
Credits
Paczka bazuje na rozszerzeniu stworzonym przez bepropl. Tworzona z udziałem społeczności jako część Kolektywu tłumaczeń Flarum.
Tłumaczenie dla Day.js pochodzi bezpośrednio ze źródła.
Tłumaczenie dla validation.yml
bazuje na paczce językowej dla Laravela.
Oryginalny post BuzzY (twórcy tej dyskusji):
Cześć!
Podjąłem się zrobienia tłumaczenia, ponieważ wszystkie poprzednie są niekompatybilne z najnowszą wersją Flarum. Dodatkowo nic nie wróży temu aby zostały zaktualizowane. Trochę wersów zaczerpnąłem z tłumaczenia Veriaela które jest dostępne tutaj, ale nie jest kompatybilne z najnowszą wersją Flarum.
Tłumaczenie starałem się robić typowo pod siebie, niemniej jednak dobrze wiem, że wymaga ono jeszcze trochę pracy bo jest kilka tłumaczeń które mi nie odpowiadają, ale nie mogę się zdecydować w jakiej formie je zostawić.
Moja paczka językowa zawiera:
- Tłumaczenie Flarum
- Tłumaczenie ACP
- Tłumaczenia domyślnych rozszerzeń Flarum
- Tłumaczenia kilku rozszerzeń społeczności
Rozszerzenia znajdujące się w tej paczce:
Niektóre z rozszerzeń miały już swoje tłumaczenia na nasz język, niemniej jednak nie wszystkie zwroty mi odpowiadały, tak więc postanowiłem dodawać swoje propozycje które uważam za trochę lepsze.
Instalacja:
composer require rob006/flarum-lang-polish
Aktywacja:
Jeżeli paczkę mamy już zainstalowaną to udajemy się do panelu admina, a następnie do zakładki "Extensions". Wyszukujemy "Polski" i aktywujemy go.
Następnie udajemy się do zakładki "Dashboard" i klikamy w "Tools" i kolejno klikamy "Clear Cache".
Aby ustawić zainstalowany przez nas język na domyślny udajemy się do zakładki "Basics" i tam dokonujemy zmiany "Default Language" na Polski, jeżeli chcemy aby nasi użytkownicy mogli zmienić sobie język forum np. na angielski ( wszystko zależy od zainstalowanych języków ) to zaznaczamy opcję "Show language selector"
Podsumowanie
W wolnym czasie będę pracował nad tym tłumaczeniem - będę również starał się dodawać tłumaczenia popularnych rozszerzeń. Jestem otwarty na propozycje i współpracę gdyby pojawiły się zainteresowany osoby.
Jeżeli znalazłeś jakiś błąd to śmiało daj znać, nie jestem programistą i github jest dla mnie czarną magią, niemniej jednak człowiek uczy się całe życie.
Linki
https://github.com/rob006-software/flarum-lang-polish/